2014 – Els inicis
Els inicis de Doctor Prats es remunten a l’any 2014 quan el Marc Riera (Mark-e) va decidir crear un projecte a partir d’unes cançons que havia anat composant durant els últims anys, després de la seva sortida del grup Kayo Malayo (del qual n’era el baixista). Va comptar amb el Ramon Figueras a la trompeta i el Josep Jaume Rey a la guitarra (que havien coincidit amb el Marc a Kayo Malayo) i també amb l’Oriol Cors a la bateria, el Victor Martínez al teclat i el Guillem Boltó al trombó. En un principi el Marc no havia de ser el cantant del grup, sino el baixista, però mentre cercaven un cantant que pogués encaixar el Marc posava la veu i tocava el baix als primers assajos. La cerca no va tenir èxit així que el Marc es va animar a ser el cantant del projecte i va trucar en Miki Santamaria perquè fos el baixista i ell va passar a tocar la guitarra acústica. El Marc i el Miki es coneixen de tota la vida, de fet, van començar a tocar junts amb el seu primer grup, Hemisferi Centre, on també hi va tocar, uns anys més tard, el Josep Jaume. I el Miki havia estat el baixista de Kayo Malayo just abans que el Marc, així que també coneixia el Ramon feia molts anys.
El projecte es va batejar com Doctor Prats, que vé del so que fa la bateria quan es toquen dos cops de bombo i seguidament un cop de caixa (“tu tu prà”), i inicialment no hi havia intenció de sortir de gira perquè alguns dels membres, com el Ramon i el Miki, vivien a l’estranger. Així que la intenció inicial era la de crear un grup “virtual”: gravar un disc i fer videoclips originals per penjar-los al YouTube, ja que el Marc, a part de ser músic té una productora audiovisual i així podia ajuntar les seves dues grans passions.
Aquest primer disc, “Patates amb Peix” (nom que també prové d’un redoble de bateria), va ser enregistrat i produït pel mateix Marc Riera amb un ordinador portàtil i una targeta de so durant l’estiu-tardor de 2014. Va ser mesclat a l’estudi Wasabi pel Carles Puntí, masteritzat per l’Yves Roussell i autoeditat. Com a data curiosa, al gravar per separat, alguns membres del grup no es van conèixer fins que el rodatge d’un video-teaser del disc a finals de 2014.
Poc després es va fer un avançament de 3 cançons del disc, que van tenir una gran rebuda. De fet, el dia següent la productora Produccions Submarines va fer una oferta al grup per tal de portar-ne el management i incloure’ls al seu booking per poder fer una gira de concerts.
2015 – Patates amb Peix
El dia 12 de gener de 2015 es va publicar el disc sencer amb una altra gran rebuda i poc després es va publicar el primer videoclip, “Rockamboleska”, un videoclip molt original on apareixen instruments musicals al mig d’una plaça de Terrassa i els membres del grup ensenyen a tocar aquests instruments a la gent que passa pel carrer. A partir de les notes que aquestes persones han tocat es va fer un muntatge amb la tècnica de vídeo stop motion on es recrea la base instrumental de la cançó nota a nota. Aquest videoclip es va viralitzar i va atraure molts nous seguidors.
Les propostes per fer concerts no van trigar a arribar i veient l’interès del públic el grup es va animar a fer una gira el 2015.
El dia 11 d’abril de 2015 Doctor Prats va fer el seu primer concert a la sala Faktoria de Terrassa, amb la sala plena de gent i amb la col·laboració de membres de grups amics com La Carrau, Sense Sal i Kayo Malayo.
Aquell primer any es van fer més de 50 concerts amb el hàndicap que el Ramon vivia a Suècia, però es van poder tirar endavant gràcies al trompetista Marc Monzonis, que el va suplir en diverses ocasions. El Ramon, tot i la distància, va poder fer molts dels concerts. Va ser una gira increïble, amb un directe amb molta energia i molt sorprenent, la rebuda del públic era sempre espectacular i el grup anava acumulant nous seguidors concert rera concert.
El dia 22 de novembre va finalitzar la gira allà on va començar, a la Sala Faktoria de Terrassa, amb un concert molt especial on es va anunciar que l’any vinent tornarien amb un nou disc sota el braç.
2016 – Aham Sigah
I és que durant aquesta primera gira va haver tanta bona sintonia entre els membres del grup que es va decidir enregistrar un segon disc a finals del mateix any. Aquest segon disc porta per nom “Aham Sigah” que es un crit de guerra que va sorgir durant la gira del 2015. A diferència del “Patates amb Peix” en aquest disc tots els membres van poder formar part del procés de creació, si bé l’encarregat de la composició seguia éssent el Marc, tots van aportar el seu talent per tal de crear un so més de banda. Aquest segon disc va ser preproduït pel Marc, el Miki i el Ramon (a Suècia!), va ser enregistrat i mesclat a l’estudi Can Pardaler, pel David Rosell (que també va ajudar amb la producció), i va ser masteritzat pel Nick Litwin (Mastering Mansion). Com a curiositat, el Miki va gravar els baixos del disc des d’Austràlia ja que durant la gravació del disc estava de gira allà amb un altre projecte.
Per aquest segon treball es va comptar amb l’ajuda del Manel Bach (nom artístic: Det), un jove productor de dubstep i música electrònica que va donar un toc electrònic a algunes de les cançons. Introduïr elements electrònics a les cançons era algo que el grup havia fet durant la gira del 2015 i que agradava molt, i pel disc van recórrer al Manel Bach per tal d’aconseguir un so electrònic més treballat. Aquest disc també compta amb les col·laboracions de l’Adrià Salas de La Pegatina i dels Pirats Sound Sistema, la percussió de Joan Palà (Txarango) i la guitarra manouche de Biel Ballester a “La Recepta”.
Uns mesos abans d’enregistrar el disc el grup va fitxar per la discogràfica Musica Global, que es van encarregar de l’edició, distribució i promoció.
Aham Sigah és un disc eclèctic on el pop, el mestissatge i la música electrònica es donen de la mà. El disc va veure la llum l’abril de 2016 i va tenir una rebuda boníssima, algunes de les cançons com “Ara” o “No T’encantis” van sonar durant molts mesos per les principals emisores de ràdio de Catalunya i Doctor Prats va passar a ser un habitual als cartells dels grans festivals catalans.
Durant l’estiu anterior el grup s’havia transformat en una petita tribu i van veure com la música despertava els instints més primaris de la banda i del públic i per això al nou disc i la nova gira es van introduïr elements tribals com les pintures a la cara, els collarets, les plomes, etc. Per això els concerts de Doctor Prats van deixar de ser concerts normals i es van batejar com a “festribals”.
La presentació del disc es va fer el 14 de maig a la Sala Bikini de Barcelona plena a vessar i a partir d’aquí es van fer moltíssims més concerts per tota Catalunya. Per acabar de rematar un estiu espectacular, el grup va actuar a l’escenari de l’avinguda Maria Cristina per les Festes de La Mercè, davant de més de 50.000 persones.
A finals d’any Doctor Prats va col·laborar al disc de La Marató de TV3 amb la cançó “Les Nits No Moren Mai”, una versió de “The Nights” d’Avicii. La cançó va tenir una rebuda increïble i va passar a ser una de les cançons més esperades als seus concerts.
2017 – El Festribal 2017
El 2017 va començar molt fort, el públic cada cop era més nombrós i després del boom de la Marató pintava un any espectacular.
El mes de març Doctor Prats rebia el premi Enderrock a la millor cançó per “Ara!” i dues nominacions (millor disc i millor directe).
A més, abans de l’estiu el Ramon va tornar de Suècia definitivament i això va ser una injecció d’energia molt gran pel grup ja que, per fi, els 7 membres del grup farien tots els concerts de la gira.
Aquell any, a part dels numerosos festivals i festes majors a Catalunya, es van fer els primers concerts a l’estranger. A finals de juliol, després d’unes primeres sortides a França i Hongria, el grup va viatjar al Japó per tocar a un dels festivals internacionals més importants, el Fuji Rock. Van actuar-hi tres cops en diferents escenaris, un d’ells va ser al White Stage, davant de més de 10,000 persones, el mateix escenari on aquell mateix any hi actuarien Major Lazer i Queens of the Stone Age. Dins la mini-gira japonesa el grup també va actuar a una sala de Tokyo. Tots els membres de Doctor Prats coincideixen en que aquell viatge a Japó va ser una de les millors experiències de les seves vides.
Després d’un estiu inoblidable havent tocat a grans festivals com el Canet Rock, l’Acampada Jove, el Bioritme, Mercat de Música Viva de Vic, les festes de La Mercè i la gira al Japó, el grup havia de fer el concert de final de gira a Catalunya a la Sala Apolo de Barcelona el dia 4 d’octubre, però després de tot el que va passar el dia 1 d’octubre el grup, afectat per la situació social i política del país, va decidir anul·lar el concert. L’últim concert a Catalunya va ser a les festes de Sant Narcís de Girona, davant de milers de persones, però l’últim concert de l’any es va fer al festival Visa For Music a Rabat, Marroc. Una bona manera d’acabar un any espectacular. El desembre de 2017 van rebre el premi ARC a millor gira per festes majors de grup de temes propis.
2018 – Venim de Lluny
Doctor Prats sempre s’ha caracteritzat per fer possible allò que sembla impossible, així que a la tardor de 2017 el grup es va tancar al local d’assaig a preparar els temes d’un tercer disc. Sí, 3 discos en 3 anys.
Aquest tercer disc seria un disc especial, el Marc ja no n’era l’únic compositor, el Guillem es va animar a fer dos cançons (el Raïm es fa Pansa i Les Teves Pigues) de les que també n’és la veu principal, l’Oriol tres (Jo Vinc de Lluny, Ara Ve Ara Se’n Va i Deixa’t Anar) i el Ramon també va aportar una idea inicial que acabaria sent la cançó Tu Fas. Es van fer uns quants assajos amb tota la banda per tal de donar forma a les cançons i el Miki i el Marc es van tancar a fer la pre-producció del disc. Una part del disc va ser enregistrada a l’estudi Medusa i una altra a Can Pardaler, amb en David Rosell, on també s’hi va fer la mescla. Els principals encarregats de la producció van ser el Miki i el Marc, però van comptar amb l’ajuda del Manel Bach i del David Rosell.
El disc es va batejar com “Venim de Lluny”, fent una mirada al passat, valorant totes les experiències viscudes que donen sentit al present.
Aquest nou àlbum compta amb la col·laboració del cantant de reggae jamaicà Skarra Mucci a “L’únic Que Vull Es Cantar”, la guitarra espanyola de Pau Figueres a “Al Final Tot Anirà Bé”, la percussió de Joan Palà (Txarango) i les bases electròniques de Manel Bach (Det).
El disc té un total de 12 cançons en que s’aproximen al pop sense renunciar al seu ADN festiu i electrònic. I no es pot negar que el context polític i social català d’aquell moment va influenciar en algunes de les lletres de les cançons.
El primer single “Caminem Lluny” va ser presentat l’abril de 2018 amb un sorprenent videoclip dirigit per Geoffrey Cowper i que tracta el tema del bullying a les escoles. Una idea original del Marc Riera i que no va tardar a viralitzar-se. Va acabar éssent un dels videoclips catalans més vistos del 2018 a YouTube.
El concert de presentació del disc Venim de Lluny es va fer el dia 10 de maig de 2018 a la Sala Barts de Barcelona, un concert molt especial per la banda ja feia més de mig any que no trepitjaven els escenaris i perquè va ser la culminació d’uns mesos molt intensos de feina. A més, el concert es va fer només 6 dies després de treure el disc i, per sorpresa de tot el grup, el públic ja cantava les noves cançons a ple pulmó. Un gran inici d’una gira espectacular que els va portar pels principals escenaris catalans com el Canet Rock, l’Acampada Jove, Festiuet, Clownia, l’Acústica de Figueres… un estiu que acabava a les festes de La Mercè a la platja del Bogatell davant de desenes de milers de persones i acabarien l’any tocant al festival BioCap (Barcelona).
El 2018 Doctor Prats va arribar al número 1 de radio Flaixbac amb el primer single del disc “Caminem Lluny” i a principis de 2019 hi arribava també amb el 2n single “Tu Fas”.
2019 – Avui lluny és més aprop
El 2019 es presentava amb una agenda de concerts molt extensa, d’entre els quals val la pena destacar els concerts al Canet Rock (tancant el festival) i La Mercè un any més, El Grec, el Festivalot, Petits Camaleons… i fins i tot algun concert a l’estranger com el de l’Sfinks Festival a Bèlgica o dos concerts a França (Nantes i Perpinyà).
A les ràdios van sonar alguns singles més del Venim de Lluny com: “Les Teves Pigues” o “Lliure”. També es va publicar el videoclip de “Les Teves Pigues” on apareixen alguns rostres coneguts com en Tomàs Molina, el Marc Ribas, Lildami o el mític personatge del club Super 3, el Tomàtic.
Mentrestant, el videoclip de Caminem Lluny es viralitzava a YouTube.
2020 – Al Final Tot Anirà Bé
Prometia ser un any igual o encara millor que l’anterior pero la pandèmia de la Covid-19 va fer que es cancelessin gairebé tots els concerts programats i el món de la cultura va ser un dels col·lectius més afectats. Tot i això Doctor Prats va poder fer una dotzena de concerts amb aforament limitat, distància de seguretat i totes les mesures sanitàries adequades.
Durant el confinament les ràdios catalanes van fer sonar l’últim single de l’àlbum Venim de Lluny “Al Final Tot Anirà Bé”.
2021 – Massa Bé
La pandèmia seguia present i, en conseqüència, el món de la cultura seguia afectat amb cancel·lacions i restriccions diverses. A més, el nou projecte del Guillem, Stay Homas, estava tenint un èxit aplastant i això va fer que no pogués venir a molts dels concerts. Tot i això es va poder fer una gira de més de 40 concerts, incloent un Canet Rock un tant peculiar, ja que tots els assistents s’havien de fer un test d’antígens abans d’entrar.
Aquell any es va publicar un nou single: “Massa Bé”, una cançó que havien començat a treballar el 2020 però es va quedar a un calaix per culpa de la pandèmia. Es un tema de producció pròpia, amb l’ajuda de Manel Bach a les bases electròniques, i va ser mesclat i masteritzat als Estats Units. La cançó va tenir una molt bona rebuda i venia acompanyada d’un videoclip dirigit per Geoffrey Cowper en que el Guillem és abduit pels extraterrestres. El missatge amagat darrere d’aquest videoclip és que s’havia decidit de mutu acord que el 2021 seria l’últim any del Guillem amb Doctor Prats. Va ser un any agredolç pel grup ja que per fi es tornaven a fer concerts com els d’abans i van haver concerts amb moltíssima energia, però a la vegada els posava tristos que un dels membres marxés del grup per primera vegada a la seva història.
2022 – Pel Cantó Bo
A principis d’any la banda es tanca a l’estudi per gravar el que serà el seu 4t àlbum titulat “Pel Cantó Bo”, un disc sense barreres estilístiques amb cançons que van des del clàssic so Doctor Prats fins el so electrònic més actual, passant per la cumbia, l’electrònica i, fins i tot, el rock. Produït per Miki Santamaria, Marc Riera, David Rosell i amb l’ajuda de Manel Bach a les bases electròniques i la co-producció de Juanjo Monserrat i Ramon Figueras en alguns temes. El primer single del disc es titula “A Poc a Poc” i va acompanyat d’un videoclip ambientat en un “fotomatón” per on van passant diversos personatges, entre ells, algunes cares conegudes com en Xavi Coral o El Gran Germán.
La gira va començar el mes d’abril amb una presentació de disc a la sala Razzmatazz i va continuar per escenaris de tota Catalunya, Comunitat Valenciana i Illes Balears. Aquell any van actuar al Cabró Rock, al Canet Rock (tancant el festival), al Pirata Fest, a La Mercè davant de més de 50.000 persones, i a un munt de festes majors i festivals del territori català.
El segon single “Seguirem Ballant” es converteix en la segona cançó de l’any més escoltada a les ràdios catalanes i arriba al número 1 de La Llista de Flaixbac.
2023 – Seguirem Ballant
VÍCTOR MARTÍNEZ
Teclats
RAMON FIGUERAS
Trompeta i veus
MIKI SANTAMARIA
Baix
MARC RIERA
Veu i guitarra
JOSEP JAUME REY
Guitarra
GUILLEM BOLTÓ
Veu i trombó
ORIOL CORS
Bateria